Az öt legjobb Anthony Hopkins-film – Hannibal + videó

A zseniális, de egyben vérfagyasztó Lecter doktor visszatér.

2024. 05. 03. 20:00
null
Forrás: InterCom
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt héten elindítottuk Anthony Hopkins filmjeit bemutató sorozatunkat. A minitoplistánkon az ötödik helyet az egyik legismertebb filmrendező életéről készült, rendhagyó életrajzi dráma, Hitchcock című mozi szerezte meg. A múlt héten arról írtam, hogy Anthony Hopkins egyik Oscar-díjas alakításáról, A bárányok hallgatnak című moziról nem fogunk írni, mert Jodie Fosternél már szerepeltettük ezt a remekművet. Azonban az általa megformált karaktert, Hannibal Lectert nem lehetett megkerülni, így a negyedik helyezett filmünk A bárányok hallgatnak folytatása, a Hannibal lett.

Hopkins és Moore a film egyik ikonikus jelenetében. Fotó: InterCom

4. Hannibal (2001)

A filmet Ridley Scott rendezte, aki számos nagy sikerű mozit készített, mint például a Párbajhősök (The Duellists, 1977), A nyolcadik utas: a Halál (Alien, 1979), a Szárnyas fejvadász (Blade Runner, 1982), a Fekete eső (Black Rain, 1989), a Thelma és Louise (1991), 1492 – A Paradicsom meghódítása (1492: Conquest of Paradise, 1992), a Gladiátor (2000), a A Sólyom végveszélyben (Black Hawk Down, 2001), az Amerikai gengszter (2007), a Robin Hood (2010), a Prometheus (2012), a Gyilkosság az Orient expresszen (Murder on the Orient Express, 2017), a Halál a Níluson (Death on the Nile, 2022), a Szeánsz Velencében (A Haunting in Venice, 2023), vagy éppen a legutolsó nagy dobása, a Napóleon (2023).

A Hannibal forgatókönyve Thomas Harris azonos című regénye alapján készült, ugyanúgy, mint tíz évvel korábban A bárányok hallgatnak. Clarice M. Starling különleges ügynököt ezúttal nem Jodie Foster alakítja, hanem Julianne Moore. Ray Liotta játssza Paul Krendlert, az igazságügyi minisztérium korrupt hivatalnokát.

Fotó:  InterCom

A történet

Tíz év telt el azóta, hogy Dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) megszökött a börtönből; tíz év telt el azóta, hogy Clarice Starling FBI-ügynök (Julianne Moore) találkozott vele a közveszélyes őrültek számára fenntartott, különlegesen őrzött kórházban. Az orvos most Olaszországban élvezi a szabadság édes lehetőségét… Starling azonban nem felejtette el Dr. Lecterrel való találkozásait – metsző hangja, jeges tekintete még mindig ott kísért álmaiban.

Mason Verger szintén emlékszik Dr. Lecterre. Ő volt Dr. Lecter hatodik áldozata, aki bár szörnyűségesen eltorzult, a csodával határos módon életben maradt. Mint egyetlen örökös, a családi vagyont használja fel a bosszúra. De nagyon is jól tudja: ahhoz, hogy Lecter horogra akadjon, biztos csalira van szükség: Clarice Starlingra – olvasható a film hivatalos leírásában.  

Hannibal Lecter karaktere

Az Anthony Hopkins által megformált Dr. Lecter karaktere jelentős hatással volt a kultúrára, irodalomra és a filmkészítésre.

  • Pop-kulturális ikon: Lecter az egyik legikonikusabb és legismertebb karakter a krimi- és thrillerműfajban. Az emberek számára a „gonosz zseni” szinonimája lett, és sokan idézik, utánozzák vagy utalnak rá különböző kulturális kontextusokban.
  • Antihőskarakter: Bár Lecter egyértelműen gonosztevő és pszichopata, mégis sokan vonzódnak hozzá a különleges intelligenciája és kifinomult stílusa miatt. Ez az ellentmondásos vonás segített abban, hogy az antihőskaraktert ikonikussá tegyék, ami inspiráló és izgalmas témát jelentett az irodalom és a filmek számára.
Doktor Lecter (Anthony Hopkins). Fotó: InterCom
  • Az irodalom és a filmek műfajának újítója: Lecter karaktere hozzájárult a pszichológiai thriller műfajának növekedéséhez és népszerűségéhez. Az ő karakterének mélysége és bonyolultsága új irányt mutatott a bűnügyi irodalomban és a filmekben, inspirációt adott más alkotóknak, hogy hasonlóan összetett karaktereket hozzanak létre.
  • Stílus és divatikon: Lecter stílusa és ízlése, különösen az étel és az ital iránti szenvedélye, inspirációt adott a divatnak és az életmódnak is. Sokan megpróbálták utánozni elegáns és kifinomult megjelenését, valamint az ételkészítésben és borászatban való jártasságát.

Érdekességek

Thomas Harris-nek kilencmillió dollárt fizetett a stúdió, hogy megfilmesíthessék a regényét. Gary Oldman napi öt órát töltött a sminkszékben, hogy Mason Verger legyen. A film költségvetése 87 millió dollár volt, ebből 20 millió dollár volt Anthony Hopkins fizetsége. Egyes hírek szerint háromfajta befejezés készült a filmhez. Egy a producernek, egy a regény írójának és egy, amit a rendező saját elképzelése szerint oldott meg – olvasható a Mafab összeállításában.

Clarice Starling FBI-ügynök (Julianne Moore). Fotó: InteCom

Összegzés

A Hannibál egy nagyszerű mozi, minden tekintetben méltó folytatása a nagy sikerű előzményfilmnek. Izgalom és feszültség terén talán még túl is tesz rajta. Érdemes idézni a rendező Ridley Scott szavait, hogyan is vélekedett a forgatás előtt erről a projektről:

Minden munkába a saját értelmezésemet próbálom belevinni, és mindig igyekszem létrehozni valami egyedit. Sosem féltem a folytatásoktól, de mostanáig nem volt dolgom velük. Pedig, ha az anyag valóban jó, a tehetség úgyis megóvja az embert a középszertől és a közhelyes ismétlésektől. Megelégedéssel töltene el, ha a filmem megközelítené A bárányok hallgatnak színvonalát… De igazán boldog csak akkor lennék – és ez már az az átkozott versenyszellem, ami, bevallom, mindig is kissé túltengett bennem –, ha a közönség azt mondaná: a Hannibal izgalmasabb, mint az előzménye…

Nos, ha nem is lett jobb a Hannibal, mint A bárányok hallgatnak, de megközelítette a színvonalát. A színészi alakítások most is zseniálisak voltak, Hannibál szerepében Hopkins tündökölt ismét, és Julianne Moore is nagyon jó volt, annak ellenére, hogy a fanatikus A bárányok hallgatnak-rajongók szerint hitelesebb volt Starlingként Jodie Foster. Szerintem csak más volt, talán határozottabb, de semmiképp sem rosszabb. Harris sztorija elképesztően jó, így az alap már megvolt, Scott pedig nagyon profin elkészítette a művet. Csak ajánlani tudom, igazi körömrágós mozi.

Idővonal: A Kémjátszma című filmet 2001-ben mutatták be, abban az évben, amikor az USA történetének legsúlyosabb terrortámadásában az al-Kaida 19 embere összehangolt akcióval eltérített négy utasszállító repülőgépet, kettőt a New York-i World Trade Center két felhőkarcolójába, egyet a washingtoni Pentagon épületébe vezettek, a feltételezhetően a törvényhozás (Capitolium) felé tartó negyediken az utasok megtámadták az eltérítőket, és a gép Pennsylvania államban lezuhant. (A halálos áldozatok száma összesen 2977 volt. Az akciót csaknem egy évtizeden át tervezte Oszama bin Laden.) George W. Bush amerikai elnök ellátogatott az összeomlott ikertornyokhoz, válaszcsapást ígért, és szükségállapotot hirdetett, ami kiszélesítette a jogkörét a hadsereg bevetésére. A Fertő tavat az UNESCO az emberiség világöröksége részévé nyilvánította, és felvette a védett helyszínek világlistájára. (Wikipédia)

Az Anthony Hopkins filmjeit bemutató sorozatunkban a jövő héten már a bronzérmes mozival érkezünk.

Borítókép: Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) karjában Clarice Starling FBI-ügynök (Julianne Moore) Fotó: InterCom)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.